Як уникнути харчових отруєнь під час Великодніх свят
Наближаються Великодні свята, а з ними й приємний клопіт. Напередодні Великодня українці зазвичай багато готують. На саме ж свято – споживають безліч різноманітних страв. Готуючись до свята, не слід забувати про небезпеку, що несе із собою неправильне зберігання страв протягом тривалого часу у неналежних умовах. Збільшується ризик псування харчових продуктів і, як наслідок − можливість виникнення харчових отруєнь.
Аби запобігти харчовим отруєнням, Баштанське районне управління радить наступне:
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
- не купувати продукти, що швидко псуються, або реалізуються без відповідних умов охолодження (ковбаси, кулінарні і кремові вироби);
- суворо дотримуватись правил особистої гігієни перед приготуванням їжі та її прийомом;
- вживати лише свіжоприготовлену їжу, салати заправляти безпосередньо перед вживанням;
- не залишати страви зі святкового столу для споживання на наступні дні, особливо за відсутності холодильника;
- в холодильнику зберігати страви і продукти в окремих ємностях з кришками, з дотриманням правил товарного сусідства;
- свіжі овочі та фрукти ретельно промивати проточною водою;
- для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну фасовану.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання або харчового отруєння необхідно терміново звернутися за допомогою до закладу охорони здоров’я, самолікування небезпечне! Бажаємо приємного святкування!
Баштанське районне управління
ГУ Держпродспоживслужби
в Миколаївській області