ХАРЧОВІ ОТРУЄННЯ ТА ЇХ ПРОФІЛАКТИКА
Харчові отруєння (англ. food poisoning) — хвороби, що виникають при вживанні їжі, яка містить шкідливі мікроорганізми або отруйні речовини.
Харчові отруєння мікробного походження поділяються на дві групи: токсикоінфекції та бактеріальні токсикози. Токсикоінфекції – це отруєння, викликані мікробами, які розмножилися на продукті. Бактеріальні токсикози – це отруєння, викликані отрутою, яку мікроби виділили в харчовому продукті (до них належать ботулізм та стафілококові токсикози).
До харчових токсикоінфекцій належать отруєння, викликані бактеріями з групи сальмонел, кишечної палички та палички протея та іншими.
Дотримання таких простих правил допоможе уникнути виникнення отруєння:
- не вживатипродуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаними термінами споживання. Зберігати продукти харчування треба тільки у спосіб, зазначений виробником, та у встановлений термін;
- ретельнедотримання технології приготування харчових продуктів, як в домашніх умовах, так і на підприємствах громадського харчування;
- своєчасністьпроходження обов'язкових профілактичних медичних оглядів працівниками окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення;
- не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб
- утримайтесьвід вживання незнайомих грибів, ягід, трав та інших рослин. При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж) виключайте контакт продуктів з ґрунтом та піском;
- приготовленістрави бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання, вони мають проходити вторинну термічну обробку;
- при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом;
- такожзвертайте увагу на воду: не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води). Для пиття і приготування їжі використовуйте воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
- перед приготуваннямїжі та перед її вживанням не забувайте мити руки з милом і обов'язково мийте руки після відвідування туалетів;
- уразі виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново зверніться до найближчої лікувальної установи. Не займайтеся самолікуванням.
Дотримання вище зазначених правил профілактики допоможуть Вам уникнути
харчових отруєнь і зберегти здоров’я та працездатність.
Баштанське управління
Головного управління
Держпродспоживслужби
в Миколаївській області