Обережно!!! Пташиний грип!
Увага! В Баштанському районі зареєстровано 2 випадки високопатогенного грипу птиці в приватному секторі та 1 випадок в дикій фауні.
Пташиний грип — масове захворювання диких птахів та домашньої птиці, спричинене вірусом, який може передаватися від хворої птиці людині. Хвороба має серйозні наслідки для суспільства в усьому світі та є частиною програм моніторингу ВООЗ.
Вірус пташиного грипу належить до великої групи різноманітних вірусів грипу типу А, які можуть інфікувати людей, птахів (індиків, курей, качок) і тварин (свиней, коней, тхорів, тюленів і китів). Оскільки основним резервуаром для високопатогенних вірусів грипу служать перелітні птахи, які можуть передавати їх свійській птиці через безпосередній контакт, то спалахи грипу в птахівничих господарствах зазвичай відбуваються під час сезонних міграцій пернатих – навесні і восени.
Вірус пташиного грипу (ПГ), який інфікує домашню птицю, поділяють на 2 групи:
- Високопатогенний грип птиці (ВПГП, класична чума птиці, європейська чума птиці) — інфекційне, висококонтагіозне захворювання птахів, яке викликається одним зі штамів вірусу грипу типу А та характеризується явищами септицемії, ураженням органів дихання та травлення;
- Низькопатогенний грип птиці(НПГП).
- Резервуар інфекції — дика водоплавна птиця. Вірус ВПГП було виділено від 90 представників водоплавної птиці. Здебільшого, інфекція в них протікає безсимптомно.
Джерело ВПГП — хвора та перехворіла птиця.
Інкубаційний період — у середньому 2-4 дні.
Зараження — повітряно-крапельно, аліментарно, контактно.
Фактори передачі — тара, корми, інкубаційні яйця, тушки, пір’я, обслуговуючий персонал, дикі птахи.
Інфекція (H5N1) чи штамами, які містять гемаглютинін H5 або Н7, характеризується:
– тяжким перебігом та масовою загибеллю птиці;
– ураженням органів дихання і травлення;
– ознаками катарального кон’юнктивіту, риніту, синуситу, трахеїту, пневмонії, катарально-геморагічного ентериту, нефриту, крововиливами в різних органах.
Клінічні ознаки залежать від: патогенності вірусу;виду птиці.
ДЛЯ ВИСОКОПАТОГЕННОГО ГРИПУ ПТИЦІ ХАРАКТЕРНІ: депресія; зниження апетиту; зниження яйценосності; нервові прояви; ціаноз гребеня, сережок; кашель; чхання; пронос; раптова загибель.
Задля охорони господарств від занесення збудника грипу птиці керівники та спеціалісти птахогосподарств, незалежно від форм власності, зобов’язані суворо виконувати заходи, які передбачені Інструкцією з профілактики та ліквідації грипу птиці, затвердженої Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України 17.10.2011 року № 547.
Рекомендації щодо профілактики грипу птиці:
- Бажано організувати безвигульне утримання птиці.
- Утримувати домашню птицю в умовах, що виключають її контакт зі сторонньою птицею.
- Завезення нової птиці необхідно здійснювати тільки з благополучних щодо пташиного грипу областей і районів.
- Забезпечити належні санітарні умови утримання домашньої птиці. Для цього слід регулярно проводити чистку приміщень, де утримується птиця, з подальшою їх дезінфекцією.
- Догляд за птицею слід здійснювати тільки в спеціально відведених для цієї мети одязі та взутті, які необхідно регулярно прати й чистити.
- Використовувати лише якісні та безпечні корми для птахів, не закуповувати корми без гарантії їхньої безпеки. Корми для птахів зберігати виключно в місцях, недоступних для синантропної й перелітної птиці (горобців, галок, голубів тощо).
- Перед початком згодовування корм слід піддавати термічній обробці (проварювати, запарювати).
- Під час забою та обробки птиці слід якомога менше забруднювати навколишнє середовище кров’ю, пір’ям та іншими продуктами забою.
- На вимогу представників ветеринарної служби надавати домашню птицю для огляду і вакцинації.
- Про всі випадки захворювання й падежу домашньої птиці, а також у разі виявлення місць масової загибелі дикої птиці на полях, у лісах та інших місцях необхідно негайно повідомляти ветеринарну службу та адміністрацію населеного пункту.
- Дотримуватися правил особистої безпеки та гігієни:
- після контакту з птицею, предметами догляду за птицею, продукцією птахівництва необхідно ретельно вимити руки з милом і прийняти душ;
- яйця і м’ясо птиці перед вживанні в їжу необхідно піддавати ретельній термічній обробці;
- у разі виявлення мертвої птиці категорично забороняється наближатися до неї, самостійно захоронювати й переміщати трупи. У разі вимушеного контакту з мертвою або хворою птицею, слід забезпечити власну безпеку, використовуйте засоби індивідуального захисту.
При найменших ознаках захворювання птиці у ваших господарствах, а також про всі випадки загибелі просимо терміново повідомляти до установ ветеринарної медицини за телефонами:
- Баштанського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області (096 907 2707, 098 816 3388, (05158) 2-84-34);
- Баштанської районної лікарні ветеринарної медицини МОДЛВМ: (05158) 2-84-35, 067 103 7526 – Баштанський відділ; 068 066 4720 – Новобузький відділ; 096 892 4822 – Казанківський відділ; 097 332 4590 – Березнегуватський відділ; 068 820 9779 – Снігурівський відділ