Вимоги до роботи закладів громадського харчування в період карантину
З 30 грудня 2020 року в країні почала діяти постанова головного державного санітарного лікаря України №57 «Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах громадського харчування на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)». При цьому втратила чинність постанова головного державного санітарного лікаря України №32 від 02.06.2020 р. Необхідно зупинитись на відмінностях постанови №57 від попередньої:
- у відповідності до вимог пункту 8 у закладах громадського харчування здійснюється вимірювання температури тіла відвідувачів безконтактним методом. У разі виявлення відвідувача з підвищеною температурою тіла понад 37,20 С або із ознаками гострого респіраторного захворювання, такий відвідувач не допускається до закладу. Забезпечується дотримання відстані між сусідніми столами та розміщення клієнтів за одним столом відповідно до вимог встановлених Кабінетом Міністрів України (наразі діє постанова КМУ від 09.12.2020 №1236, якою визначена ця відстань – 2 м);
- в пункті 11 прописані нові вимоги щодо порядку збору використаних засобів індивідуального захисту (ЗІЗ), а саме: зазначено, що контейнери/урни для цього можуть використовуватись картонні або пластикові. Пластикові - щоденно дезінфікуються, картонні є одноразовими і після використання підлягають утилізації. Поліетиленові пакети з контейнерів, у яких зібрано використані ЗІЗ необхідно замінювати після заповнення або за графіком, щільно зав'язувати та наносити маркування («використанні засоби індивідуального захисту»);
- в пункті 12 зазначається, що миття рук персоналом повинне здійснюватись зі застосуванням рідкого мила.
Наталя Хомич,
головний спеціаліст
Баштанського районного управління
ГУ Держпродспоживслужби
в Миколаївській області