Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Про законодавчі вимоги щодо підтвердження фахового рівня управителями багатоквартирних будинків

Запитання-відповіді
21.01.2022

Асоціація управителів житла (далі - Асоціація) з 2015 року активно працює над формуванням і розвитком конкурентного та професійного ринку управління багатоквартирними будинками в Україні.

Представники Асоціації є активними та постійними учасниками робочих груп з напрацювання нормативно – правових актів, що регулюють діяльність у сфері управління багатоквартирними будинками в Україні.

Зокрема, в 2018 році представники Асоціації управителів житла спільно з фахівцями Міністерства розвитку громад та територій України, експертним середовищем та управителями-практиками працювали над впровадженням в нашій державі Європейського досвіду щодо обов’язку підтвердження фахового рівня та власної професійної компетентності в акредитованих органах з сертифікації персоналу спеціалістами, які працюють у сфері надання послуг з управління багатоквартирними будинками.

Так, з 01 січня 2019 року в Україні було впроваджено норму з обов’язкової професійної атестації управителів багатоквартирних будинків. Згідно частини 5 статті 18 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» кожен управитель - юридична особа зобов’язаний мати у штаті щонайменше одного найманого працівника, який пройшов професійну атестацію на відповідність кваліфікаційним вимогам професії "менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)", а управитель –фізична-особа підприємець зобов’язаний самостійно пройти професійну атестацію або мати у штаті за трудовим договором щонайменше одного найманого працівника, який пройшов професійну атестацію на відповідність кваліфікаційним вимогам професії "менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)".

Відповідно до вищевказаної норми, було розроблено Постанову Кабінету Міністрів України від 28.11.2018 № 1010 «Деякі питання професійної атестації за професією «менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)», яка прийнята з метою врегулювання питання здійснення професійної атестації за професією «Менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)» та визначення Критеріїв, яким повинні відповідати підприємства, установи, організації, що здійснюють професійну атестацію за професією «Менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)».

Варто зазначити, що в розвинених Європейських країнах дана вимога до фахівців сфери управління багатоквартирними будинками вже давно є обов’язковою, адже діяльність управителів є дуже важливою та відповідальною, вона прямо пов’язана із безпекою та комфортом проживання громадян, а відповідно виключно високопрофесійні спеціалісти можуть бути допущені до зайняття такою діяльністю.

Минуло три роки з моменту впровадження обов’язкової професійної атестації за напрямом «Менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)» в Україні. За цей період в Україні близько 1500 фахівців пройшли професійну атестацію та отримали відповідні кваліфікаційні сертифікати.

Проте, все ще частина управителів продовжує працювати всупереч нормам чинного законодавства, не пройшовши професійну атестацію та не отримавши відповідний кваліфікаційний сертифікат.

Наразі на виконання Указу Президента Міністерством розвитку громад та територій України спільно з експертами та практиками, напрацьовано нову редакцію Житлового Кодексу України, яка сьогодні пройшла погодження з центральними органами виконавчої влади та готується до подачі Кабінетом Міністрів України на розгляд Верховної Ради України. Згідно норм вищевказаного документу нині діючі договори на управління багатоквартирними будинками, укладені з управителями, що не мають кваліфікаційного сертифіката, вважатимуться недійсними

Зважаючи на вищенаведене, у разі наявності у Вашому населеному пункті або об’єднаній територіальній громаді управителів багатоквартирними будинками, що не пройшли визначену законом процедуру професійної атестації за фахом «Менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)» та продовжують надавати послуги з управління (утримання) багатоквартирних будинків з порушенням вимог законодавства, просимо сприяти проходженню останніми професійної атестації та отримання відповідного кваліфікаційного сертифіката.

З метою підвищення фахового рівня спеціалістів сфери управління багатоквартирними будинками Асоціація управителів житла у 2016 році виступила ініціатором створення та співзасновником ТОВ «Інститут муніципального менеджменту», який наприкінці 2019 року пройшов акредитацію в Національному агентстві з акредитації України та протягом останніх двох років активно проводить професійну атестацію за напрямом «Менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)».

На сьогодні в органі з сертифікації персоналу ТОВ «Інститут муніципального менеджменту пройшли професійну атестацію понад 600 фахівців, серед яких учасники Асоціації управителів житла, Асоціації менеджерів та управителів житловою нерухомістю, Асоціації управителів Прикарпаття, низки Асоціацій ОСББ, керівники та фахівці керуючих компаній різних форм власності, голови правлінь ОСББ та ін.

Крім цього інформуємо, що в період дії карантинних обмежень є можливість пройти навчання та професійну атестацію в акредитованому органі сертифікації персоналу ТОВ «Інститут муніципального менеджменту» дистанційно та за найнижчою ціною в Україні.

Також варто зазначити, що в частини сертифікованих фахівців, які проходили професійну атестацію одними із перших в 2019 році закінчується термін дії кваліфікаційного сертифікату в 2022 році і вони зобов’язані пройти процедуру повторної професійної атестації. Тож просимо поінформувати даних осіб про можливість повторного підтвердження кваліфікації на відповідність вимогам професії «Менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)» в ОСП «Інститут муніципального менеджменту» за простою та зрозумілою процедурою і отримати кваліфікаційний сертифікат терміном дії 5 років.

Подати заявку та отримати більш детальну інформацію про дати проведення професійної атестації, вартість тощо., можна по телефону: (093) 392-16-22 або шляхом надсилання листа на ел.пошту: auz01@ukr.net

Президент Громадської спілки

«Асоціація управителів житла» В. Ліман

Новини на цю ж тему

У Баштанці ОСББ зможуть отримати кошти на ремонт будинків, пошкоджених обстрілами

3 жовтня відбулася зустріч представників ТОВ «БУДІВЕЛЬНА ФІРМА ІНТЕРЛЮКСБУД» та керівників ОСББ м. Баштанка, будівлі яких зазнали пошкодження внаслідок російської агресії.
Новини
03.10.2023

«ОСОБЛИВІ АСПЕКТИ УПРАВЛІННЯ БАГАТОКВАРТИРНИМИ БУДИНКАМИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ:ЮРИДИЧНІ РОЗ’ЯСНЕННЯ»

Запрошення до участі в семінарі «Важливі аспекти управління багатоквартирними будинками в умовах воєнного стану: юридичні роз’яснення»
Повідомлення
01.08.2023

До уваги керівників ОСББ!

У рамках проєкту «Добрі сусіди – одна країна» ВБО «Інститут місцевого розвитку» розпочав комплексну просвітню кампанію для керівників ОСББ, співвласників багатоквартирних будинків, представників місцевих ГО Дніпропетровської, Запорізької, Одеської, Миколаївської та Харківської областей.
Анонс подій
02.12.2022

До уваги мешканців багатоквартирних будинків!

Форми управління багатоквартирним будинком. Яку обираєте Ви?
Заходи
12.04.2021

У Баштанці відбувся семінар для ОСББ "Енергодім"

Міський голова Олександр Береговий ініціював зустріч з представником Фонду для ознайомлення голів ОСББ з державною програмою «Енергодім».
Новини
17.02.2021

Відбудеться семінар для ОСББ "Енергодім"

«ЕНЕРГОДІМ» — це програма часткового відшкодування витрат на заходи з енергоефективності в багатоквартирних будинках.
Анонс подій
11.02.2021

Нарада з головами ОСББ

16 січня в залі засідань міської ради відбулася зустріч представників ОСББ з регіональним координатором ПРООН в Миколаївській області Тетяною Гвоздь та консультантом проєкту IFC Максимом Литвиненко.
Новини
17.01.2020

Знову збори голів ОСББ не відбулися

10 грудня відбулося чергове засідання голів об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). На жаль, вже вчетверте на збори прийшло лише 7 небайдужих очільників об’єднань із 60, створених у місті.
Події
11.12.2019

Збори голів ОСББ не відбулися

9 квітня відбулося чергове засідання голів об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). На жаль, вже вчетверте на збори прийшло лише 10 небайдужих очільників об’єднань із 60, створених у місті.
Події
09.04.2019
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше