Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Виплата пенсії за довіреністю

Повідомлення
18.05.2023

Пенсія може виплачуватися за довіреністю, порядок оформлення і строк дії якої визначаються законом. Виплата пенсії за довіреністю здійснюється протягом усього періоду дії довіреності за умови поновлення пенсіонером заяви про виплату пенсії за довіреністю через кожний рік дії такої довіреності.

Механізм виплати пенсії національним оператором поштового зв’язку за місцем фактичного проживання одержувача врегульовано Порядком виплати і доставки пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання одержувачів в межах України організаціями, що здійснюють їх виплату і доставку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2020 року № 1279.

При виплаті пенсії за довіреністю національним оператором поштового зв’язку за місцем фактичного проживання одержувача довіреність на виплату пенсії, грошової допомоги вилучається і зберігається в окремій справі у виплатному об’єкті.

Якщо довіреність оформлено на строк понад один рік, одержувач після закінчення кожного року дії довіреності особисто звертається до органу Пенсійного фонду України із заявою щодо продовження виплати за довіреністю.

У відомості навпроти прізвища одержувача проставляється відмітка щодо поновлення заяви про виплату пенсії, грошової допомоги за довіреністю.

За відсутності відповідної відмітки у відомості, виплата пенсії, грошової допомоги за довіреністю, з дати вчинення якої минув один рік і більше, не проводиться.

Порядок виплати пенсій та грошової допомоги шляхом зарахування на поточні рахунки одержувачів в уповноважених банках  врегульовано Порядком виплати пенсій та грошової допомоги через поточні рахунки в банках, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 30.08.1999 № 1596 (далі – Порядок 1596).

Порядком 1596 визначено, якщо суми пенсії та грошової допомоги одержуються через установу банку за довіреністю більш як один рік або не одержуються з поточного рахунка більш як один рік, уповноважений банк зобов’язаний повідомити про це відповідному органу Пенсійного фонду не пізніше 28 числа місяця, у якому виникли такі обставини, а одержувач - подати нову заяву про виплату пенсії через установу уповноваженого банку до органу Пенсійного фонду.

У разі невиконання одержувачем цієї умови орган Пенсійного фонду припиняє перерахування пенсії та грошової допомоги на поточний рахунок у визначену одержувачем установу уповноваженого банку та проводить виплату через національного оператора поштового зв’язку за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання одержувача в населеному пункті у межах України в установленому порядку.

Заява про виплату пенсії через установу уповноваженого банку може бути подана:

  • одержувачем особисто до органу Пенсійного фонду України за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання одержувача в населеному пункті в межах України;
  • в електронній формі через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України з використанням засобів кваліфікованого електронного підпису;
  • може прийматися органом Пенсійного фонду України через установи уповноваженого банку.

Олена СИЧУГОВА,

начальник ГУ Пенсійного фонду України

в Миколаївські області

Новини на цю ж тему

Пільги на оплату житлово-комунальних послуг учасникам бойових дій

Громадянину, який отримав посвідчення «учасника бойових дій» та хоче оформити пільги на оплату житлово-комунальних послуг, потрібно звернутися до органу Пенсійного фонду України та подати заяви.
Повідомлення
18.05.2023

Запитання-відповіді: Електронна трудова книжка та е-лікарняний

Оцифрування відомостей про трудову діяльність працівника на підставі сканованих копій документів, здійснюється відповідальною особою органу Пенсійного фонду України шляхом доповнення персональної облікової картки застрахованої особи в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язково
Новини
27.01.2022

З 1 січня 2022 року змінилась вартість легкового автомобіля, з якої сплачується збір на обов’язкове державне пенсійне страхування

Довідково: Законом України “Про Державний бюджет України на 2022 рік” встановлено розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб з 1 січня 2022 року – 2481 грн.
Новини
27.01.2022

Страховий стаж, його набуття та необхідна кількість

А що відбувається зі стажем, який набутий до 2004 року? Він враховується для отримання права на призначення пенсії?
Запитання-відповіді
24.11.2021
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше