Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

САЛЬМОНЕЛЬОЗ ПТИЦІ

Важливо
20.10.2025

Сальмонельоз птиці – це інфекційна бактеріальна хвороба, яка уражає птицю, спричинена бактеріями роду Salmonella. Це захворювання може призвести до серйозних економічних збитків у птахівництві через високу смертність і зниження продуктивності, а також несе ризик для здоров'я людей, оскільки інфікована птиця та її продукція можуть бути джерелом харчового отруєння. 

Профілактика включає санітарно-гігієнічні заходи, карантин, дезінфекцію та вакцинацію. 

Збудник:

Бактерії роду Salmonella, які вражають ссавців і птахів. 

Шляхи передачі:

  • Вертикальний: Через інфіковані яйця від хворої матері до курчати. 
  • Горизонтальний: Прямий контакт між хворою та здоровою птицею, а  також через заражені корм, воду, інвентар. 

Зовнішні чинники: Таргани та мухи також можуть переносити сальмонелу. 

Як вберегти себе від сальмонельозу та що робити у разі зараження?

10 июн. 2019 г. — Заразитися можна через харчі, воду, а також контактно-побутовим шляхами. Окрім того, деякі комахи здатні переносити...

Як сальмонельоз впливає на птицю?

Клінічні ознаки:

Діарея, запалення слизової оболонки прямої кишки, клоацит та розкльови. 

Типи захворювання:

Гостра або під гостра форма: частіше спостерігається у молодняка. Викликають значну смертність та зниження продуктивності. Можуть не проявлятися симптомами, але роблять продукцію небезпечною для споживання людиною. 

Як проявляється сальмонельоз у несучок - AgroTimes

11 июн. 2025 г. — Збудники сальмонельозу переважно уражують шлунково-кишковий тракт птиці. Основні клінічні ознаки: діарея, запалення...

Форум «ДЕНЬ АГРОНОМА»

Як запобігти сальмонельозу?

Дотримання гігієни:

Важливим елементом у боротьбі з сальмонельозом є проведення комплексних заходів щодо усунення біологічних шкідників, дотримання біобезпеки та проведення ефективної дезінфекції приміщень де утримується птиця, здійснення профілактичних обробок самої птиці, з метою її сприятливості до інфекцій.

Карантин:

Нова птиця повинна бути на карантині протягом 3-4 тижнів.

Дезінфекція:

Ретельна обробка інкубаторів після виведення курчат.

Якість інкубаційних яєць:

Перевірка яєць на наявність бактерій перед інкубацією.

Вакцинація:

Вакцинація добового молодняку.

Використання добавок:

Додавання в корм антимікробних препаратів, пробіотиків, органічних кислот та інших добавок. 

Контактні дані для повідомлень:

Баштанське районе управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області: вул. Вишнева, 2, м. Баштанка, Миколаївська обл., 56101, тел. (05158)2-55-25

Березнегуватський відділ: вул. Незалежності, 107, с-ще Березнегувате, Баштанський район, Миколаївської області.

Баштанські районні лікарні ветеринарної медицини МОДЛВМ:

Березнегуватський відділ – 0973324590;

Снігурівський відділ- 068 820 9779;

Баштанський відділ -063 419 8176;

Казанківський відділ– 098 070 25 00;

Новобузький відділ- 068 066 4720.

Офіційний вебресурс Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області - https://www.facebook.com/Mykolaivdpss/

 

2025 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше