Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

ОБЕРЕЖНО-ЯЩУР!

Новини
30.09.2025

Ящур (Footandmouthdisease (FMD)) – важке, висококонтагіозне вірусне захворювання тварин, яке має значний економічний вплив. Хвороба вражає велику рогату худобу, свиней, овець, кіз та інших парнокопитних жуйних. На ящур може хворіти й людина.

Це транскордонна хвороба тварин з високою ймовірністю занесення на території сусідніх країн, яка глибоко впливає на продуктивність тваринництва та порушує регіональну та міжнародну торгівлю тваринами та продуктами тваринництва.

Ящур викликається афтовірусом родини Picornaviridae та реєструється у багатьох країнах світу. Всього налічується 7 імунологічно відмінних серотипів: А,О,С, SAT1, SAT2, SAT3, Asia1, які разом налічують більше 60 штамів. Імунітет до одного серотипу не захищає тварину від інших серотипів.

Шляхи передачі ящуру:

  • прямий контакт з інфікованими свійськими або дикими тваринами. Виділення вірусу відбувається через дихання, зі слини, фекалій та сечі, молока та сперми – за 4 дні до появи клінічних ознак;
  • контаміновані продукти тваринного походження (необроблені м’ясні продукти, харчові відходи та молоко). Вірус здатен зберігатись від одного дня до декількох тижнів;
  • забруднений одяг, взуття, обладнання, транспортні засоби для перевезення тварин та інше (сіно, корм, вода, молоко та біопрепарати);
  • може передаватись повітря-крапельним шляхом за низької температури та високої вологості.

   Захворювання характеризується лихоманкою та виразками у вигляді пухирів (афт), ерозій в ротовій порожнині, на язиці, губах, вимені та кінцівках. Також у тварин з’являється слиновиділення, анорексія, кульгавість, аборт і раптова загибель новонародженого молодняку та зниження молочної продуктивності.

Ящур є першою хворобою, для якої Всесвітня організація охорони здоров’я тварин (WorldOrganisationforAnimalHealth – WOAH) створила офіційний список вільних від хвороби країн, які можуть бути офіційно визнані вільними від цієї хвороби повністю або в певних зонах і компартментах.

Останній випадок ящуру в Україні був зареєстрований в 1988 році, а з 1992 року Україна має статус WOAH як країни вільної від вакцинації. У зв’язку з чим вакцинація тварин не проводиться.

З метою своєчасного реагування на надзвичайні ситуації, пов’язані з даним захворюванням тварин та вжиття заходів, направлених на мінімізацію ризиків поширення ящуру в Україні, слід суворо дотримуватись положень Закону України «Про ветеринарну медицину № 2498-ХІІ від 25.06.1992, Вимог щодо ввезення (пересилання) на митну територію України харчових продуктів тваринного походження, кормів, сіна, соломи, а також побічних продуктів тваринного походження та продуктів їх оброблення, переробки, затверджених наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 16.11.2018 №553, Інструкції щодо профілактики та ліквідації захворювання тварин на ящур, яка затверджена наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.08.2017 № 431 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 05 вересня 2017 р. за № 1087/30955.

 

При підозрі на ящур:

 

Баштанське районе управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області: вул. Вишнева, 2, м. Баштанка, Миколаївська обл., 56101, тел. (05158)2-55-25

Березнегуватський відділ: вул. Незалежності, 107, с-ще Березнегувате, Баштанський район, Миколаївської області.

Баштанські районні лікарні ветеринарної медицини МОДЛВМ:

Березнегуватський відділ – 0973324590;

Снігурівський відділ- 068 820 9779;

Баштанський відділ -063 419 8176;

Казанківський відділ– 098 070 25 00;

Новобузький відділ- 068 066 4720.

Офіційний вебресурс Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області - https://www.facebook.com/Mykolaivdpss/

 

 

 

 

2025 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше