Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Нелегальна праця – це використання роботодавцями найманої робочої праці без належного оформлення трудових відносин.

Новини
18.02.2021

Небезпека нелегальної зайнятості, полягає у тому, що бюджет недоотримує кошти, мінімізуються надходження до Пенсійного фонду, а особливо в тому, що люди не матимуть змоги отримати пенсію, яка відповідає рівню їхньої реальної зарплати.

Крім того у разі вивільнення у випадку скорочення чисельності або штату працівників, або ж при виникненні проблем зі здоров’ям, працівник не отримає компенсаційних виплат і оплати лікарняного листа, або вони розраховуватимуться тільки з офіційної, малої заробітної плати.

Таким чином, влаштовуючись на роботу неофіційно, працівник повинен  чітко усвідомлювати, що це може призвести до того, що:

  • вимагатимутьпрацюватипонад норму, а то і без вихідних без додаткової оплати праці;
  • не буде доплат зароботу в нічний час, за наднормативніроботи і роботу у святкові дні, а також індексації заробітної плати у зв’язку із зростанням індексу інфляції;
  • не буде вихідноїдопомоги при звільненніпрацівника через скорочення штатів;
  • не буде ніякихсоціальнихгарантій, передбачених для працівника;
  • не буде права навідпустку, в тому числі, і на відпустку в зв’язку з вагітністю, пологами і для догляду за дитиною, грошовоїкомпенсації за невикористану відпустку;
  • не буде права на достроковийвихід на пенсію (якщо робота пов’язана з шкідливимиумовами праці);
  • не буде права на охоронупраці;
  • працівник не матимезмогизареєструватись в центрі зайнятості як безробітний та отримати відповідну допомогу.

Якщо раніше до роботодавців за порушення трудового законодавства застосовувались тільки адміністративні санкції, то відтепер з’явились і фінансові санкції.

Тож закликаємо роботодавців та працівників свідомо ставитися до свого майбутнього – легалізувати найману працю та відмовитись від «чорної» зарплати в «конвертах»!

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше