Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Актуальна проблема сьогодення: алкоголь і неповнолітні…

Важливо
17.01.2022

На даний час значної актуальності набула проблема вживання алкогольних та слабоалкогольних напоїв, а також тютюнокуріння серед неповнолітніх. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я Україна займає перше місце серед досліджених країн світу по вживанню дітьми та підлітками алкоголю та куріння. 

Алкоголізм – це хвороба розуму, душі і тіла водночас. Наша біда полягає в тому, що алкоголізм в Україні молодшає з кожним роком. Сьогодні він уже з дитячим обличчям. Важко надіятися, що з підлітка виросте нормальна людина, якщо він пристрастився до чарки. А це ж майбутній будівник нашої держави!

Останнім часом збільшилася статистика отруєнь молодих людей алкогольними напоями і в нашій громаді. Так, протягом вересня-листопада 2021/2022 навчального року до служби у справах дітей Баштанської міської ради надійшло 2 повідомлення про підлітків, що потрапили до лікарні з ознаками сильного алкогольного отруєння.

Така ситуація викликає сильне занепокоєння суб’єктів соціальної роботи, адже, в першу чергу, це свідчить про недостатню відповідальність батьків щодо виховання своїх дітей. Хто ж, як не дорослі, свідомі люди, повинні потурбуватися про майбутнє покоління? 

Однією з головних причин, які призвели до вживання алкоголю та тютюнопаління у дитячому віці є наслідування дітьми способу життя батьків та звичок оточуючих людей, хибне бажання таким чином виглядати доросліше. Тому, насамперед, варто батькам починати з себе, адже все, що дитина робить, вона черпає з сім’ї.

Шановні батьки! Знайте коло знайомих та друзів своїх дітей, володійте інформацією щодо місця їх перебування у вечірній час. Не забувайте про те, що:
 - якщо неповнолітньому не виповнилось 16 років, то за розпивання ним спиртних напоїв у громадських місцях і появу в громадських місцях у п'яному вигляді, правоохоронцями складається протокол на його батьків за ст. 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов'язків щодо виховання дітей». Після чого батьків підлітка - правопорушника чекає суд, який розглядає такі протоколи і, відповідно, виносить рішення про покарання.

- якщо ж дитині від 16 до 18 років, то за розпивання спиртних напоїв на вулиці, стадіоні, у сквері, парку, усіх видах громадського транспорту і за появу в нетверезому стані в громадських місцях, правоохоронцями складається протокол на неповнолітнього за ст.178 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Розпивання спиртних напоїв у громадських місцях і поява в громадських місцях у п'яному вигляді».

У зв’язку з наближенням канікулярного періоду звертаємо увагу закладів торгівлі, батьків та дітей на загострену наразі проблему вживання алкогольних, тютюнових виробів неповнолітніми.

Шановні підприємці, продавці! Неухильно дотримуйтеся чинного законодавства, не здійснюйте продаж алкогольних та тютюнових виробів дітям. Згідно з Законом України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (ст. 15-3) передбачено заборону щодо продажу пива (крім безалкогольних), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років.

За неправомірні дії з боку суб’єктів господарювання щодо продажу неповнолітнім пива (крім безалкогольного), алкогольного, слабоалкогольних напоїв, вин столових або тютюнових виробів передбачена адміністративна відповідальність із застосуванням штрафу. Окрім того, працівник, який безпосередньо продав заборонений товар підліткові, також притягується до адміністративної відповідальності та сплачує штраф.

Звертаємо Вашу увагу, що діти віком до 16 років з 22.00. до 06.00 можуть перебувати у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування лише в присутності принаймні одного з батьків або законного представника дитини або особи, яка її супроводжує і несе за неї персональну відповідальність.

Власники закладів, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладів громадського харчування та уповноважені ними особи зобов’язані вжити заходів щодо недопущення у такі заклади з 22.00 до 06.00 дітей до 16 років без супроводження дорослих.

Власники закладів, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладів громадського харчування та уповноважені ними особи мають право у період з 22.00 до 06.00 вимагати у відвідувачів таких закладів документи, що підтверджують досягнення ними 16 – річного віку.

Не менш небезпечними є факти втягнення неповнолітніх у розпиття спиртних напоїв. У таких випадках складається протокол за ст.180 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Доведення неповнолітнього до стану сп'яніння». До відповідальності можуть притягнути батьків, осіб, що їх замінюють, чи інших громадян, наприклад, їх повнолітніх друзів.

Тож батьки, саме Ви відіграєте головну роль у формуванні світогляду дітей, Вам потім доводиться і відповідати за їхні вчинки та вирішувати їх проблеми.  У силах батьків уберегти свою дитину від неприємностей.

Пам’ятайте: здоров’я ваших дітей залежить від вас самих!

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше